Een slap leasie, waarin ‘SLAP’ staat voor Superior Labrum Anterior en Posterior, wordt ook wel een ‘Labrum scheur’ genoemd. Een slap leasie kan voorkomen wanneer het ‘zachte materiaal’ van het labrum klem komt te zitten, waarna het labrumweefsel kan scheuren. De menselijke schouder bestaat uit drie botstukken. Daarin spreken we van de scapula, ook wel het schouderblad genoemd, de humerus (de bovenarm) en de clavicula: dit is het sleutelbeen. Een specifiek gedeelte van ons schouderblad, hetgeen ook wel het ‘glenoïd’ wordt genoemd, vormt de kom van onze schouder. Dit glenoïd is plat en ondiep. Bij een slap leasie draait het om het labrum: dit is een rand van zacht materiaal, welke de kom uitdiept en de vorm van een soort kopje geeft. Het labrum zorgt ervoor dat het vlakke oppervlak van het glenoïd een diepe kom wordt, welke zich bevindt op de kop van de bovenarm. Waar het bij een slap leasie om gaat, betreft het volgende probleem; wanneer dit zachte materiaal klem komt te zitten – dit kan gebeuren tussen het glenoïd en de kop van de humerus – kan het labrumweefsel inscheuren. Dit kan gevolgen hebben in de vorm van pijnen en onstabiliteit binnen de schouder. Het is dus belangrijk een slap leasie tijdig te laten behandelen.
Een scheur binnen het labrum: wanneer kan ik een slap leasie krijgen?
Omdat verschillende pezen binnen de schouder de stabiliteit van het gewricht waarborgen, is het belangrijk dat deze stuk voor stuk optimaal werken. Wanneer het labrum scheurt, wordt de schouder veelal aanzienlijk minder stabiel. Maar hoe is het mogelijk dat het labrum in kan scheuren en een slap leasie kan ontstaan? De meeste scheuren aan het labrum zijn ontstaan als resultaat van een zogenaamd ’trauma’ aan de schouder. Hierbij kan je denken aan een val op een (uitgestrekte) arm, een directe – harde – klap op of tegen de schouder, een plotselinge ruk aan de schouder – bijvoorbeeld na het optillen van een zwaar voorwerp – of zogenaamd ‘krachtige reiken’ welke boven schouderhoogte plaatsvinden, zoals het stoppen van een val of tijdens het uitglijden. Wanneer we spreken over een (direct) trauma of een andere vorm van overbelasting, is de kans groot dat de schouder instabiel raakt – waardoor een slap leasie kan ontstaan. Dit komt omdat het labrum hierdoor uiteindelijk beschadigd kan raken, doordat er extra bewegelijkheid mogelijk is in de schouderkop en het glenoïd. Wanneer de schouder erg instabiel wordt, kan er een scheur van het labrum ontstaan.
Symptomen: wanneer heb ik te maken met een slap leasie?
Het belangrijkste symptoom bij een slap leasie (labrum scheur), betreft een sterk gevoel wat veel weg heeft van het uit de kom schieten van de schouder. Ook kan het voelen alsof de schouder klem zit en/of gevolgd door een kloppend gevoel binnen het gebied van de schouder. Dit kan ontstaan na het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Andere belangrijke symptomen van een (mogelijke) slap leasie kunnen zijn; pijn bij het bewegen, waarbij het meestal gaat om bewegingen boven het hoofd: dit kan een klemmend en knarsend gevoel bezorgen; nachtelijke pijn komt ook veel voor als gevolg van een slap leasie, maar ook pijn tijdens ‘gewone’ dagelijkse handelingen is mogelijk. Daarnaast kan de schouder bij een slap leasie instabiel aanvoelen en krachtsverlies kan optreden.
Behandeling: wat betreft het behandelplan bij een slap leasie?
Een slap leasie is in veel gevallen goed te behandelen. Echter, een mogelijk behandelplan kan enkel worden opgesteld na onderzoek en het bepalen van de ernst van de klachten en de kwestie. In overleg met de patiënt wordt in de meeste gevallen een behandelplan opgesteld, welke zou kunnen bestaan uit een wekelijks of meer-wekelijks bezoek aan een (schouder)fysiotherapeut en/of een orthopedisch chirurg. Hij of zij kan begeleiding bieden in het hervatten van optimale schouderkwaliteit- en activiteit. Breng bij twijfels en vragen een bezoek aan de huisarts. Hij of zij kan jou meer vertellen over de slap leasie en mogelijk een doorverwijzing opperen.