Rotator Cuff spieren: Hoe je ze kan blesseren en verzorgen

De rotator cuff, veel kans dat je er nooit van gehoord hebt tenzij je je eraan geblesseerd hebt. Met de naam rotator cuff wordt een groep spieren aangeduid die ervoor zorgen dat je je schouders kan bewegen maar die het gewricht tegelijk ook op z’n plaats houden. We leggen je hieronder uit hoe je je aan de rotator cuff kan blesseren, hoe je dit dan het beste zelf kunt verzorgen.

De rotator cuff spieren

Tot de rotator cuff behoren vier spieren, als één van die spieren of hun ligamenten geblesseerd raakt dan zal je daar zeker een hevige pijn van merken en zal je voelen dat je je schouder niet meer in alle richtingen kan bewegen. Eigenlijk moet je je schouder voorstellen als een kogelpan-gewricht. De bovenkant van het been in je arm past in je schouderblad maar moet daar natuurlijk wel stabiel gehouden worden en tegelijk moet je het ook kunnen bewegen. Daarvoor dienen dus de vier rotator cuff spieren: het zijn tegelijkertijd de stabilisatoren en de dragers van de beweging.

Wat is een rotator cuff blessure?

Je kan door overbelasting of een verkeerde beweging één of meerdere spieren van de rotator cuff blesseren. Hierdoor kan er zich een ontsteking vormen waarbij er vocht gaat ophopen in het gewricht. Uiteraard zal je door zo een blessure beperkt worden in je bewegingsmogelijkheden.

Elke beweging zal pijnlijk aanvoelen en je schouderbewegingen zullen niet meer vloeiend zijn. Het is overigens ook mogelijk dat de rotator cuff blessure een gevolg is van artrose of de afzetting van calcium in het gewricht. Dit komt vooral bij oudere personen.

Gelukkig zijn rotator cuff blessures meestal niet zo heel ernstig, een eenvoudige verrekking en ontsteking van (één van de) spieren of pezen en ontsteking geneest vaak vanzelf weer als je je schouders rust geeft. Als je de spieren echter geheel of gedeeltelijk scheurt dan kan het zijn dat je een operatie nodig hebt om hier van te herstellen.

Hoe kan je een rotator cuff blessure thuis verzorgen?

Rusten is het allerbelangrijkste om goed te genezen van een verrekking of ontsteking aan de rotator cuff spieren. De ontsteking is eigenlijk het teken dat je lichaam zelf aan het proberen is om zich te herstellen. Een koud kompres enkele keren per dag op de getroffen schouder leggen en daar gedurende ongeveer een kwartier op de rotator cuff spieren houden kan je lichaam helpen bij het herstel. Je kan ook een verband leggen om de schouder wat rust te geven maar gebruik dit niet gedurende te lange periodes anders worden de spieren misschien stijf.

Ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen zullen zeker de ergste pijn wegnemen en kunnen het herstelproces bevorderen. Vraag wel even raad aan je apotheker, zeker als je maag- of nierproblemen hebt, en gebruik ze zeker niet te lang of in hoge doseringen.

Bij ernstige of aanhoudende pijn aan de rotator cuff spieren raadpleeg je uiteraard best zo snel mogelijk je huisarts zodat die kan vaststellen of er eventueel geen spier gescheurd is.